Grøntsagsspaghetti med broccoli, kål og svampe i gulerodssauce

Grøntsagsspaghetti med gulerodssauce

 

I går fik vi pose fra Københavns Fødevarefællesskab, og det kom der denne her ret ud af. Den er spicy, lækker, sund og velsmagende. Jeg fik, som sædvanligt, ikke lige skrevet ned, hvor meget jeg brugte af hvad, så her kommer en cirka-opskrift. Men det gør ikke noget, for om du bruger lidt mere eller mindre af de forskellige ting, gør ikke den store forskel i forhold til velsmag. Pas dog lidt på med chili og ingefær, hvis du ikke vil have den for spicy.

Til 2 personer skal du bruge:

Sauce:

  • En stor håndfuld gulerødder – der skal være saft til 2 ½ – 3 dl
  • En lille kvist rosmarin
  • En lille kvist timian
  • Ca. 5 cm kanelstang
  • Ca. 10 peberkorn
  • Et drys salt
  • Citronsaft af ca. ½ citron
  • 2 små spsk maizena
  • Lidt vand

Fyld:

  • 2 mellemstore bolsjebeder
  • 1 god håndfuld broccoliasparges – eller bare almindelig broccoli
  • 2 store håndfulde svampe – her er det brune markchampignoner
  • 1 håndfuld grønkål
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1 lille tsk friskrevet ingefær
  • 1/2 rød, mild chili
  • Citronskal af 1 citron
  • Saft af ½ lime
  • En god slat olie – her brugte jeg sesamolie, men du kan sagtens bruge andre olier.
  • En slat tamari
  • Lidt ris- eller æblecidereddike

Desuden:

  • En håndfuld mandler
  • En lille slat tamari
  • Urter til topping – her brugte jeg rød skovsyre, men persille eller koriander ville også fungere fint.

Start med at klargøre alle tingene.

Juice gulerødderne. Skær svampene i skiver. Rens og skyl broccolien, skyl grønkålen grundigt og hak den mellemfint – hellere for fint end for groft. Skræl bederne og lav fine strimler af dem i en spiralizer. Hvis du ikke har sådan en, kan du bruge et juliennejern eller bare skære dem i tynde stave – de må ikke være for tykke.

Hak hvidløg og chili fint, riv citronskal og ingefær, og bland det med olie, lime, tamari og eddike.

Hak mandlerne groft.

Rist mandlerne på en tør pande ved god varme, til de begynder at blive lidt gyldne og afgive duft. Tag panden af varmen og hæld en slat tamari ved og rør godt rundt. Pas på, det ikke brænder på. Stil dem til side.

Hæld gulerodsjuicen i en lille gryde sammen med krydderurter, peberkorn, kanelstang og lidt salt. Lad det simre ca. 10 min, mens du laver resten. Rør lidt i det indimellem.

Steg champignonerne på en tør pande, gerne en sauterpande, indtil de ikke afgiver væske. Hæld broccoli og kål ved sammen med olieblandingen, og lad det simre et par minutter. Rør rundt jævnligt. Hæld bolsjebederne ved og lad det simre ca. 5 min ved lav varme. Hak lidt krydderurter til topping imens.

Bland maizena med lidt vand og hæld lidt af det i saucen. Pisk godt, mens det koger, og hæld mere ved, til det tykner en smule. Si saucen og hæld den tilbage i gryden. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Læg en god portion sauce i bunden af en dyb tallerken, læg fyld ovenpå, og drys til sidst med mandler og urter.

Velbekomme 😊