Vegansk lasagne

Denne veganske lasagne er lige, som en lasagne skal være: sød, salt, snasket, blød og lækker. Jeg har ofte serveret den for gæster og bliver altid spurgt om opskriften, men af en eller anden grund har jeg ikke lige fået taget mig sammen til at lave den. Før nu, altså.

Lad dig ikke afskrække af, at bechamelsaucen er lavet på kokosmælk. Lasagnen kommer ikke til at smage af kokos af den grund – ama’r halshug! Jeg har lavet vegansk bechamel på mange måder efterhånden og synes, det her er den bedste.

I denne opskrift er der svampe og gulerødder, men det kan sagtens udelades, hvis du er doven/træt/har travlt/ikke lige har det i køleskabet. Vil dog anbefale at bruge gulerødder (selvom jeg ikke altid gør det selv), og så kan du jo altid supplere med dine yndlingsgrøntsager, hvis du har lyst.

To vigtige ting, før du går i gang:

  1. Brug en kokosmælk, som ikke er jævnet. Dvs at den kun må indeholde kokosnød (evt kokosekstrakt) og vand. Ikke noget med guargummi eller andre jævnings- eller fortykningsmidler. Det er ret vigtigt, for ellers skal du bruge alt for meget maizena til at jævne bechamelsaucen, og det kan smages. På den dårlige måde. De ”rigtige” kokosmælk er efterhånden lidt svære at finde, men Føtex har ofte den fra Urtekram (18%), og så kan de fås i helsekostbutikker, online, på spottilbud i Netto o.a. (Det er muligt, de er nemme at finde uøkologiske, dem kigger jeg aldrig på, så det ved jeg ikke).
  2. Brug nogle gode tomater, lad helst være med at købe de billigste dåsetomater. Det kan virkelig smages. Jeg sværger til denne tomatsalsa fra Il Fornaio, som med fordel kan bruges i stedet for dåsetomater i næsten alle retter. Bare husk at pille basilikumstilkene fra, de kan godt være lidt skumle at få i munden. HVIS du alligevel bruger dåsetomater, så blend dem evt. inden du bruger dem i sovsen. Det gør meget for konsistensen på den færdige lasagne.

Du skal bruge:

  • Dine yndlingslasagneplader. Jeg bruger som regel enten glutenfri plader af mærket Explore Cuisine (lavet af grønne linser) eller (som denne gang og altså dem på billedet, derfor den lidt grønne farve) dem af spelt med spinat fra Biogan. Helt almindelige lasagneplader kan også sagtens bruges.

Tomatsovs:

  • 1 stort løg
  • 2 (gerne store) fed hvidløg
  • 1 stor eller 2 mellemstørrelse gulerødder
  • 1 bakke markchampignon
  • 1 stor spsk tomatpuré
  • 1 lille slat balsamico
  • 2 flasker tomatsalsa fra Il Fornaio (eller tilsvarende anden tomat)
  • 1 stor håndfuld frisk basilikum
  • En lille slat olie til stegning
  • ½ tsk sukker
  • Salt

Vegansk bechamelsauce:

  • 1 dåse kokosmælk (uden tilsætning, se ovenfor)
  • Fast eller pulveriseret grøntsagsbouillon, fx 1 god tsk Herbamare eller ca. ¾ terning af andet mærke.
  • 1 stor spsk majsstivelse (jeg er vild med den økologiske fra Rømers, men alm. maizena kan også bruges)
  • Lidt vand
  • Friskrevet muskatnød
  • Friskkværnet peber
  • Evt. salt

Tomatsovs:

Start med at rense og skære champignonerne i mindre stykker og steg dem på en tør pande ved middel varme, til væsken er fordampet. Sæt dem til side. Hak løg og hvidløg fint og riv gulerødderne på den grove side af rivejernet. Hak basilikum groft.

Steg løg og hvidløg i en smule stegeolie i et par minutter ved lav/middel varme, til løgene er klare. Tilsæt gulerødderne og steg et minuts tid mere. Tilsæt tomatpuré og lad det svitse sammen med løg og gulerødder i et minuts tid under omrøring. Hæld en lille slat (1-2 spsk) balsamico ved og lad det stege med i et halvt minuts tid. Tilsæt så de to flasker tomater, og brug et par minutter på at røre rundt og finde de store basilikumgrene/blade, og pil dem fra. Tilsæt så svampene, den friske basilikum, sukker og salt, kog det op og lad det simre, mens du laver bechamel.

Bechamel:

Bland majsstivelsen med en lille smule vand – bare lige nok til, at det bliver flydende, så det er klar til brug. Hæld hele dåsen, også det vandede, med kokosmælk i en lille gryde. Tilsæt bouillon og godt med revet muskat og pisk med piskeris jævnligt, indtil det koger. Når det koger, tilsættes majsstivelsen lidt efter lidt, mens du pisker, indtil du har den ønskede tykkelse. Den skal være tykkere end fløde, men heller ikke alt for tyk. Tilsæt godt med friskkværnet peber og smag til. Det må godt smage temmelig meget af muskat.

Husk at smage tomatsovsen til med salt/sukker, inden du samler lasagnen:

Med denne opskrift skulle der gerne være til tre lag plader i et stort lasagnefad, men det kan jo variere efter størrelsen på fadet. Start med at smøre fadet med lidt olie. Læg en bund af et tyndt lag tomatsovs, før du lægger det første lag plader. Læg skiftevis tomatsovs og plader, slut af med tomatsovs på toppen. Sørg for, at pladerne er godt dækket helt ud til kanterne. Hæld bechamelsauce på som det allersidste og fordel det godt.

Bag lasagnen i almindelig ovn (ikke varmluft) ved 180 grader i 30-40 min. Stik i den med en kniv eller gaffel, og tag den ud, når pladerne er bløde, og den er gylden på toppen. Lad den gerne hvile 10 minutter inden servering, og server den gerne med en sprød, grøn salat til.

OBS: Denne lasagne smager klart bedst, når den er helt nylavet. Bechamel på kokosmælk bliver lidt underlig i konsistensen, når den varmes op igen. Det kan sagtens spises og smager godt, men det er slet, slet ikke samme lækre, snaskede konsistens. Du kan sagtens lave tomatsovsen i god tid og så bare lave bechamel og samle og bage lasagnen inden servering, det tager ikke lang tid.

God fornøjelse 😊