Vegansk moussaka-ish

Vegansk moussaka

Jeg bryder mig virkelig ikke om madspild. Derfor forsøger jeg jævnligt at sammensætte nye retter ud fra de grøntsager i køleskabet, som nærmer sig sidste udkald, så de ikke ender i skraldespanden. I går blev det til den her moussaka-inspirerede ovnret – og den smagte virkelig lækkert. Derfor får du opskriften her.

Du skal bruge:

  • 1 aubergine
  • 1 courgette (eller 2 små)
  • 2 store bøftomater (du kan også bare bruge alm. tomater, brug i så fald 4-5 stk. Du kan også til nøds bruge en dåse hakkede tomater, men det bliver ikke helt lige så lækkert)
  • ½ kg kartofler
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1 lille håndfuld frisk basilikum
  • 1 stor håndfuld bredbladet persille
  • Lidt revet muskatnød
  • En lille smule sukker
  • En lille slat balsamico
  • Olivenolie
  • 1 lille klat vegansk smør
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du:

Rens kartoflerne, behold gerne skrællen på, hvis de er dejligt friske. Kog dem, til de er møre. Mos eller blend dem sammen med en stor tsk veganersmør, persille (hak den først, hvis du pisker eller moser i stedet for at blende), muskat, salt og peber. Smag til.

Hak hvidløget fint. Skær courgetten i tern på cirka 1×1 cm. Skær den lidt hårde blomsterstilk indeni tomaterne fra og hak dem. Hak basilikum groft. Varm en slat olivenolie op i en gryde eller sauterpande og steg hvidløget kort, før du tilsætter courgetterne. Steg dem ved middel varme under jævnlig omrøring i 5-8 minutters tid, til de er halvmøre. Tilsæt tomaterne sammen med basilikum, en lille smule sukker og balsamico, og lad det stå og simre i cirka 10-20 min. (det afhænger af tomaterne), til der ikke er så meget væske tilbage, og det er en god, tyk sovs. Rør rundt indimellem. Smag til med salt og sukker.

Skær auberginen i tynde skiver. Pensl dem med olie og steg dem gyldne og bløde på en pande. Læg dem til afdrypning på fedtsugende papir/køkkenrulle.

Smør et ikke for stort ovnfast fad med olie – brug gerne et højt et, som på billedet (ellers vil jeg anbefale at bruge en ekstra aubergine, så der er nok til flere lag). Læg så lagene. Først et lag auberginer, så halvdelen af sovsen, så et lag auberginer, så den anden halvdel af sovsen, så det sidste lag auberginer. Fordel kartoffelmosen på toppen og bag det i ovnen ved 200 grader (alm. ovn) i 20-25 minutter. Lad det gerne hvile 5-10 minutter før servering. Server fx med en god, sprød grøn salat.

God fornøjelse 😊

Bonusinfo: Det smager også storartet dagen efter. Blev så sulten af at sidde og skrive om det, at jeg lige måtte varme resten fra i går. Uhm! 😊

Bonusinfo 2: Den her ret kan selvfølgelig varieres i næsten det uendelige – prøv dig frem med lag af alle  mulige grøntsager tilberedt på alle mulige måder.